Opplæring

Teksten under er tilpasset kommuner som skal stille krav. Foretak kan gå rett til fanen «krav» og vil finne nødvendig opplæring der.

Før Vannstandard kan brukes til å stille krav til utbygging og drift av vann- og avløpsanlegg, må kommunen sikre seg denne muligheten gjennom hjemmel eller avtale. Vannstandard gjelder både hovedledninger, mindre avløpsrenseanlegg, fett- og oljeutskillere. Ved å bli medlem får du hele innholdet. Det er ikke mulig å være medlem i bare deler av produktet. For kommunen anbefales det at en avgrenset, tverrfaglig gruppe får ansvar for en prosess i kommunen om implementering av Vannstandard. Gruppa bør bestå av deltagere fra arealplan, byggesak, utslippsmyndighet og ledningseier.

Dette må gjøres før bruk av Vannstandard:

  1. Bli kjent med produktet
  2. Meld kommunen inn i Vannstandard
  3. Forankre Vannstandard i egen kommune
  4. (Eventuelt vurdere om det er behov for lokale krav)

Når Vannstandard er forankret og i bruk, er det likevel viktig at det alltid blir gjort individuelle vurderinger fra sak til sak. Passer alle krav i Vannstandard for nettopp dette oppdraget?

3. Hvordan forankre

Utover minimumskravene som fremgår av lov og forskrift, må kommunen sikre seg et grunnlag som gir kommunen rett til å stille krav til vann- og avløpsanlegg. Grunnlaget fremskaffes gjennom en egen kommuneplanbestemmelse (myndighet) eller avtalevilkår (eier), som må på plass for å få kravene i Vannstandard til å gjelde i den enkelte kommune. Hvilke grunnlag kommunen har for å stille krav avhenger av kommunens ulike rolle i den enkelte sak.

Forslag til kommuneplanbestemmelse

Vannstandard utgitt av Norsk Vann, gjeldende på tidspunkt for søknad om ramme- eller ettrinnstillatelse, skal legges til grunn for opparbeidelse av vann- og avløpsløsninger. 

Kommunen kan gjøre unntak fra krav i Vannstandard ved behandling av søknad om byggetillatelse.

Forslag til vilkår i utslippstillatelsen

Avløpsrenseanlegget skal utformes og driftes i samsvar med den til enhver tid gjeldende Vannstandard.