Høring av nye krav og ny anleggstype på vei inn i Vannstandard

Vi ønsker dine innspill i en åpen høring om krav til dimensjonering av avløpsrenseanlegg mindre enn 50 pe, med tilhørende veiledning. Frist for å gi innspill er fredag 21. mars. 

Med dette kommer en ny anleggstype med i Vannstandard. Tidligere har det kun vært krav til hovedledninger på Vannstandard. Nå finnes det en ny valgmulighet under «Hva skal du jobbe med?»: «Små utslipp» har dukket opp i denne nedtrekksmenyen.

Disse 6 kravene med tilhørende veiledning er på høring :

Krav som følger direkte fra lov/forskrift:

  • Tilstrekkelig kapasitet for vannmengde, organisk stoff og slam, ID: 4728

Vannstandards egne krav:

  • Fastsette hydraulisk døgnbelastning for bygning med sengeplass, ID: 4560
  • Fastsette organisk stoffbelastning for bygning med sengeplass, ID: 4808
  • Kontroll av tilstrekkelig slamlagringskapasitet for minirenseanlegg, ID: 4910
  • Bestemme totalt våtvolum i slamavskiller, ID: 5007
  • Fastsette hydraulisk døgnbelastning og organisk stoffbelastning for bygning uten sengeplass, ID: 5025

Det ligger 32 synlige krav når du velger «små utslipp». 26 av disse er krav som følger direkte av lov- eller forskrift og som er utarbeidet på et tidligere tidspunkt og på tvers av alle anleggstyper i Vannstandard. Norsk Vann fortsetter arbeidet med å utarbeide flere krav som gjelder spesielt for «små utslipp». Krav som utarbeides vil fortløpende bli lagt ut på høring.

Vi oppfordrer til å reflektere over følgende når innholdet leses og vurderes:
Når det skal utarbeides en standard som skal passe i hele landet og for alle anleggstyper er det ikke mulig å ivareta alle ønsker og behov. Det er heller ikke mulig å fange opp alle eventualiteter eller å gå veldig detaljert til verks i krav og veiledning. Det vil alltid være viktig å gjøre individuelle vurderinger i den enkelte sak, for å sikre at det blir gjort nødvendige tilpasninger. 

Hvordan gir du ditt innspill?

Gå inn på vannstandard.no
Du finner innholdet som er på høring ved å gjøre tre innledende valg: 

  • Hvor er du?: Velg «1_demo og opplæring-Vanndalen»
  • Hvem er du?: Velg «Aktør i et VA-prosjekt»
  • Hva skal du jobbe med?: Velg «Små utslipp»

Du har nå to valg for å finne frem til innholdet:

  • Legg inn søkeordet: «dimensjonering»

eller

  • Klikk deg frem ved hjelp av menyen på venstreside: Planleggingsfase, anlegg og dimensjonering

Dersom du ønsker å gi innspill til oss velger du det lille printersymbolet helt til høyre for det kravet du ønsker å kommentere på. Da genereres en PDF av kravet. Legg inn kommentarene dine i PDFen, lagre dokumentet med ditt bedrifts/kommunenavn og send dokumentet til gjertrud.eid@norskvann.no.

Husk fristen fredag 21. mars

Bakgrunn

Krav og veiledning om dimensjonering ble opprinnelig utarbeidet gjennom Norsk Vann rapport 288/2024 – Veiledning for dimensjonering av mindre avløpsanlegg. Det var planen hele tiden at rapporten skulle danne grunnlaget for krav og veiledning i Vannstandard og erstattes av Vannstandard. 

Krav og veiledning blir vedlikeholdt i Vannstandard og ikke i rapport 288/2024. Det er allerede gjort enkelte tilpasninger og justering i teksten som stod i rapport 288/2024 i forbindelse med innspill vi har fått etter utgivelse av rapport, og i forbindelse med tilpasning til Vannstandard. 

Kravene som nå er på høring skal erstatte det som står om dimensjonering i tidligere utgitte VA/Miljø-blader. Kravene om dimensjonering i Vannstandard skal også erstatte rapport 288/2024. Når rapport 288/2024 ble gitt ut ble også «Bakgrunn og underlag for rapport 288/2024» gitt ut. Siden det er gjort endringer i innholdet til rapport 288/2024 i forbindelse med overgang til Vannstandard, vil ikke alt som står i «Bakgrunn og underlag for rapport 288/2024» være i samsvar med det som finnes på Vannstandard. Det meste som står der vil likevel være i samsvar med Vannstandard, og du vil derfor finne lenke fra Vannstandard til «Bakgrunn og underlag for rapport 288/2024». 

Hva skjer med VA/Miljø-blader og tidligere utgitt rapport – og hva gjelder nå?

Innholdet i VA/Miljø-bladene er ikke oppdatert på mange år og skal erstattes av Vannstandard. Bladene vil etter hvert bli borte. Rapporten som nå erstattes av Vannstandard vil bli merket på rapportens førsteside.  

I og med at innholdet som nå legges ut på Vannstandard er på høring, betyr dette at det kan bli endringer og at innholdet ikke er endelig før innspillene er vurdert og nødvendig etterarbeid er gjort. I en mellomperiode vil det derfor versere både VA/Miljø-blad, rapport 288/2024 og et høringsutkast på Vannstandard. 

Hvem kan bruke Vannstandard?

Vannstandard er ment som et verktøy for både foretak og kommunen. VA/Miljø-bladene har av ulike årsaker vært gratis for alle de siste årene, mens Vannstandard har vært under utvikling. De aller fleste årene i VA/Miljø-bladenes historie var det slik at den som ville bruke bladene måtte betale for dem. Vannstandard finansieres av kommunene og er gratis å bruke for foretakene.

Følgende forutsetning gjelder for bruk:

«Det er forbudt å kopiere eller gjenbruke hele eller deler av teksten fra Vannstandard, med mindre teksten skal benyttes i forbindelse med konkrete vann- og avløpsprosjekt i kommuner som har tegnet medlemskap i Vannstandard». 

Dette er standardtekst hentet fra Vannstandard. Det betyr at dersom innholdet i Vannstandard skal benyttes, må kommunen hvor saken gjelder være medlemmer i Vannstandard. Det anbefales at kommunene setter seg inn i produktet og melder seg inn. Les mer «Om Vannstandard», Opplæring» (punkt 3.3.) og «Medlemskap» på vannstandard.no

Hva betyr «krav og veiledning» på Vannstandard og hvorfor utgir Norsk Vann dette?

Hvis rådgivere som bistår anleggseier med å undersøke, vurdere, dokumentere og søke om utslippstillatelse forholder seg til innholdet i Vannstandard, vil dette medføre at det blir bedre kvalitet på søknader som sendes inn og dermed også bedre kvalitet på avløpsanlegg som etableres, og dermed at forurensningen fra anleggene reduseres til et minimum. Videre er det selvfølgelig også viktig av forurensningsmyndigheten gjør en god vurdering av innsendte dokumentasjon og reagerer dersom undersøkelser, vurderinger og dokumentasjon i søknaden ikke er i samsvar med regelverkets krav eller kommunens retningslinjer (Vannstandard). Kommunen må også stille nødvendige og fornuftige vilkår i tillatelsen. 

Når den som søker om en tillatelse til å forurense skal gjøre tilstrekkelige undersøkelser, vurderinger og utarbeide dokumentasjon i den enkelte sak, fungerer Vannstandard som en retningslinje for foretakene.

Ved å følge standarden vet foretakene at søknaden normalt tilfredsstiller dokumentasjon som kommunen trenger for å vurdere om forurensningen kan tillates. Det er viktig å være klar over at standarden kun tar for seg de helt typiske vurderingene som er et minimum i alle saker. Her må foretakene gjøre en selvstendig vurdering i den enkelte sak og supplere med det som er nødvendig av hensyn til lokale forhold.

Også kommunene må gjøre en selvstendig vurdering i den enkelte sak, uavhengig av innholdet i Vannstandard. Det er først gjennom behandling av søknaden og utforming av utslippstillatelsen med vilkår at krav og veiledning i Vannstandard kan gjøres gjeldende.